& AP SERVIS Janovec s.r.o.

Nové sazby DPH

12.01.2024 12:01

K 1. 1. 2024 dochází ke zrušení dvou snížených sazeb daně (do 31. 12. 2023 ve výši 10 % a 15 %). Nově bude platit pouze jedna snížená sazba daně, a to ve výši 12 %. Výše základní sazby daně se nemění (21 %).

Základní výše DPH zůstává jako doposud 21 %. Nově se sem zařadí prodej nealkoholických nápojů i čepování piva, dovoz řezaných květin, sběr a zpracování 

komunálního odpadu, služby kadeřníků a holičů, umělecké honoráře, úklid v domácnostech a opravy bot, oblečení a jízdních kol. Do 21% nově patří palivové dřevo.

Jediným nápojem, který zůstává v sazbě 12% je kohoutková voda. Všechny balené vody budou v základní sazbě 21%.

Dále pak v sazbě 12% jsou mléka (živočišná i rostlinná) a mléčné nápoje (kefír, podmáslí apod.).

Ke snížení sazby daně z 15 % na 12 % dochází u poskytnutí stavebních nebo montážních prací provedených na dokončené stavbě, pokud se jedná o stavbu pro bydlení nebo stavbu pro sociální bydlení – upraveno v § 48 zákona o DPH, a rovněž při poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou stavby, která je stavbou pro sociální bydlení, při poskytnutí stavebních a montážních prací, kterými se stavba nebo prostor mění na stavbu pro sociální bydlení a u dodání staveb pro sociální bydlení a dalších plnění uvedených v § 49 zákona o DPH.

Ze sazby 10% se přesouvá do 12% sazby

 léky a část farmaceutických výrobků

  vodné a stočné

  teplo

  pravidelná doprava cestujících

  ubytovací služby

  stravovací služby (bez točeného piva)

  vstupenky do divadel, kin, sportovních akcí, ZOO, bazénů, posiloven a podobně

  bezlepkové výrobky

  časopisy a noviny

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.